zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 Over the Garden Wall (2014)

8 januari 2015


Dus de nieuwste cartoon waar het internet op zit te geilen is Over the Garden Wall en zoals met elke virale hype valt het allemaal wel mee. En dan nog is het best goed.
Het is natuurlijk niet verstandig om een iets te recenseren op basis van wat anderen er van denken, aan die mentaliteit hebben we onzintermen als overgewaardeerd te danken. Helaas had ik te hoge verwachtingen omdat iedereen deze serie de hemel in prees, dus is het beter om deze recensie lekker gemeen te beginnen om verdere teleurstelde gezichten te voorkomen.

Over the Garden Wall, een miniserie van Cartoon Network, vertelt het verhaal van de broers Wirt en Greg die met de blauwe lijster Beatrice door een vreemde wereld dolen en allerlei eigenaardige karakters tegenkomen. De fantasiewereld is nogal gothic en Burtonesque en geïnspireerd door de 19e eeuwse Amerikaanse volkscultuur.

Wat naast dit stoere referentiemateriaal ook opvalt is dat OtGW gebruik maakt van een indrukwekkend scala aan stemacteurs, waaronder Elijah Wood, Christopher Lloyd, John Cleese, Tim Curry, en een 9-jarig jongetje. En daar gaat het mis.
OtGW profiteert heel slim van onze Peter Pan-generatie door met Greg een personage te creëren wiens enige karaktertrek schattigheid is. Zoals eerder uitgelegd in mijn recensie van Despicable Me doet dit het goed bij kleine kinderen en kinderachtige tumblrnerdjes, en bespaart het de schrijvers de moeite om een sterk karakter te schrijven.

Ik zie Greg echter als een manipulatief rotkind. Ik heb niets tegen schattigheid, integendeel, maar bij hem is het zo onsubtiel dat het neerbuigend overkomt. Het is te vergelijken met Shrek's Gelaarsde Kat die zijn grote ogen opzet, alleen dan zonder de spreekwoordelijke knipoog. Tot overmaat van ramp is hij ook nog bedoelt als het "grappige" karakter maar hij maakt nooit een goede grap; hij doet alleen maar quirky en iedereen ligt dubbel. Natuurlijk heeft hij ook zijn eigen liedjes die niet echt goed gezongen zijn maar dat maakt het alleen maar liever :3.

Zie hem hieronder eens zitten. Ik wil een vork in die grote ogen steken (◕‿◕).
De rest van de karakters zijn beter geschreven en ingesproken. Zoals Elijah Wood die Wirt doet, een neurotische tiener die een dankbare tegenpool is van zijn irritante broertje en een hilarische achtergrond heeft. Hun gids Beatrice is ook een fijn personage die leuke sarcastische one-liners uitdeelt.

Niet alle bijpersonages zijn even memorabel. Cleese en Lloyd doen hun gebruikelijke ding maar het is Tim Curry's karakter die er uit springt: een bizarre combinatie van ontwerp, karakter en stem die de show steelt als angstaanjagende voogd. Dit personage is een van meerderen met een verrassende twist in hun karakter die je bij een conventionelere cartoon nooit zult verwachten.

De verhalen die in de afleveringen worden verteld zitten niet altijd even strak. De voorkeur lijkt eerder te liggen bij eigenaardigheid dan bij vertelkunst. Ook is het niet echt een fundamenteel grappige serie, zoals je misschien zou verwachten van een Cartoon Network productie. Maar er zijn twee aandachtspunten die alles goedmaken.
Ten eerste ziet alles er geweldig uit. Het algehele ontwerp van de wereld en diens inwoners is zeer prettig om naar te kijken, zij het de personages of de achtergronden. De lijnen en kleuren creëren een schouwspel waar slechts Gravity Falls aan zou kunnen tippen. De animatie beweegt in hoge kwaliteit en overtreft alles wat tegenwoordig op Cartoon Network te zien is. En daarbij is het ook eens fijn om personages te zien met van die Meneer Aardappelhoofdneuzen.

En het tweede aandachtspunt is de plotdraai in de een-na-laatste aflevering. De onthulling komt totaal uit het niets maar is adembenemend en blaast een frisse wind naar het einde, waar de serie zijn hoogtepunt bereikt. Alleen al om er achter te komen wat deze twist is maakt het een aanrader.

In conclusie is het een leuke serie. Mooi, eigenaardig en ambitieus, al dan niet altijd even subtiel (✿◠‿◠)/\(◕‿◕✿).
Over the Garden Wall heeft een 9,3 op IMDb en ik geef het eindcijfer 7.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende keer.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2015
Massagraf / StripSter
8 januari 2015

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=899&titel=blog Massagraf: Over the Garden Wall (2014)