zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 De Eefje Wentelteefje TV Show (2004 - 2005)

2 oktober 2014


Laatst hield ik een presentatie voor de klas over mijn positie in de animatiewereld. Eén van mijn speerpunten was mijn afkeer van het uithoeren aan de Engelse taal. Ik praat Nederlands dus ik maak Nederlands. Daarop kreeg ik van een studentje het woord "chauvinistisch" naar mijn kop geslingerd. Los van de presentatie zou ik haar groot gelijk geven: ik zing voor een voetbalwedstrijd het liefst in volle borst het Wilhelmus mee, zelfs als Oranje niet eens speelt. Maar vanwaar die minachting tegenover mensen die hun eigen taal willen spreken? Ik ben het strontzat om telkens weer "quote" in plaats van "citaat" te horen en "random" in plaats van "willekeurig". Het is zo uit de hand gelopen dat het Afrikaans, een prototype taalpurist, nu Nederlandser is dan het Nederlands.

En bovendien, als wij ons allemaal zouden laten versufkutten door het Engels zullen series zoals De Eefje Wentelteefje TV Show nooit bestaan.
Dit krijg je ervan als je een stel Tilburgers wat kleurpotloden, een paar poppen en een laag budget geeft. Eefje Wentelteefje is een meisje in het nijvere stadje Broekhoest die een tv-zender koopt - waarom ook niet - en begint haar eigen televisiezender. Klassiekers als Muisje Pierieliepiepielo en Lessen Luchtgitaar passeren onder meer de revue en worden opgevoerd door tekenfiguren, poppen of mensen van vlees en bloed. Hiernaast lopen door een aflevering nog wat flinterdunne verhalen die waarschijnlijk zijn verzonnen onder de lichte invloed van Bavaria en frikandellen.
Mijn irrationele nostalgie vertelde mij - vlak voor het terugkijken van dit programma - dat dit een van die series is die aan kwaliteit toeneemt dermate je ouder wordt. Zo goed was het nu ook weer niet, maar citaten als "geef haar een staande ovulatie" bevestigen dat het wel iets speciaals is.

De personages bestaan voornamelijk uit volkse Brabantse typetjes zoals Ferry van der Zaande, Fred van Boeschoten en Janus. Uitschieter is de getalenteerde luchtgitarist Tony van den Oetelaar van wie Eefje enkele cursussen uitzendt, waarvan er eentje bijna moest worden uitgesteld omdat hij zijn luchtplectrum kwijt was. Ook wij Limburgers krijgen een afgevaardigde met de buitenspeelverslaafde Jan-Jaap-Karel-Kees. Waar zijn de Limburgers bij Nickelodeon en Disney XD, hm?
De hybride van 2D-animatie, poppenkast en acteerwerk, soms met wat chroma gefuseerd, is niet bepaald snoep voor je ogen, maar wel een pot frikandellen voor je lachspieren. De hele sfeer van de serie is als gortdroog als de Sahara met wat subtiele en minder subtiele seksgrappen voor de volwassen kijkmuiskinderen erin gepropt. Het loopt allemaal soms wel wat langzaam en klungelig, maar dat valt te gedogen met zo'n kleinschalig VPRO-avontuur.

Eefje Wentelteefje is dan ook nog een musical die elke aflevering een nieuwe meezinger aan de soundtrack toevoegt. Deze zijn niet allemaal even memorabel en goed gezongen, maar in een melige bui kun je het wel permitteren om een Limburger met een dik accent te horen zingen over het genot van buitenspelen.
Al met al is Eefje Wentelteefjes grootste bijdrage aan de animatiewereld dat het inspireert. Er is een doe-het-zelf mentaliteit te herkennen die jonge animeerders kan overtuigen dat je ook zonder een legioen Koreaanse animatieslaven aan een serie kan beginnen. En natuurlijk in je moedertaal; Engels kent dan wel meer sprekers, maar minder Limburgers. En dat is het het landverraad gewoon niet waard.
Ik geef Eefje Wentelteefje het eindcijfer 7.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende keer.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2014
Massagraf / StripSter
2 oktober 2014

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=881&titel=blog Massagraf: De Eefje Wentelteefje TV Show (2004 - 2005)