zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 Regular Show (2010 - heden)

19 juni 2014


Kinderseries hebben tegenwoordig twee doelgroepen: kinderen en kinderachtigen. Ik ben geen van beiden, dus kinderseries kijken als hobby is ondertussen passé voor mij. Maar er zijn twee moderne animatieseries voor een jong publiek waarvan ik nieuwe afleveringen met groot plezier ontvang: de ene is de eerder gerecenseerde Gravity Falls en de andere is Regular Show.
Regular Show gaat over de vrienden Mordecai en Rigby, een vogel en een wasbeer die in een park werken. Eigenlijk is dat een overstatement aan mijn kant, want ze zijn veel liever bezig met tafelijshockey spelen, burrito's eten of slechte politieseries kijken. Deze alledaagse routine in combinatie met een stel rare collega's en vrienden loopt in de derde acte uit tot een spontane zelfontbranding van natuurwetten waarbij de meest belachelijke - en meest grappige - bovennatuurlijke situaties ontstaan.

De pilot van de serie is een goede introductie van wat er staat te verwachten. Mordecai en Rigby krijgen ruzie om een comfortabele stoel en besluiten het geschil op te lossen met steen-papier-schaar. Na 99 maal gelijkspel ontstaat er een zwart gat en moeten ze steen-papier-scharen voor hun leven. Herhaal dit soort taferelen met worstelgevechten tegen beren, executies via blondering en aristocraten die dingen in toiletten veranderen, en je hebt een geweldige animatieserie.
Regular Show is op zijn Amerikaans behoorlijk productief. Waar men nu al enkele eeuwen wacht op het tweede seizoen van Gravity Falls spuwt Cartoon Network wekelijks nieuwe afleveringen uit. Natuurlijk gaat dit ten koste aan flitsende animatie en af en toe een mindere aflevering, maar in het duel van kwaliteit tegen kwantiteit blijft Regular Show moeiteloos overeind staan. Omdat het genoeg afleveringen heeft neemt de regie rustig zijn tijd en vermaakt het ons in een kalmpjes tempo met leuke personages die hilarische scenario's beleven. Maar waar de serie echt uitblinkt is op een veel grootschaliger niveau.
Alle karakters zijn op zich leuk genoeg, maar hun ontwikkeling op lange termijn is bovenmaats. Geen enkel personage gedraagt zich in seizoen één hetzelfde als in het vijfde. Het personage dat begon als strenge humorloze baas is nu een publiekslieveling als een tragisch figuur van wie zijn werk de enige levenstrots is, en zich langzaam verbind met zijn ondermaatse collega's. De weerzinwekkende collegiale pijn in de reet van Mordecai en Rigby is nu een van hun beste en trouwste vrienden. En zo zijn er nog veel meer karakters, vriendschappen en liefdes waar de schrijvers zich op lange termijn in verdiepen.

De animatie is zakelijk en doet wat het moet doen. Het algehele ontwerp van de serie is vrij standaard, maar ik ben wel blij dat de hoofdpersonages vogels, wolken of kauwgomballenautomaten zijn, want de mensen van deze wereld zien er niet bepaald inspirerend uit.
Terugkomend op de intro, Regular Show is de jure een kinderserie; het wordt uitgezonden op Cartoon Network en werd genomineerd voor "Best Animated Television Production for Children" voor de Annie Awards. Maar de facto is het lang niet zo gestigmatiseerd. De eerste aanwijzing daarvoor is dat de hoofdpersonages niet eens kinderen zijn, maar twintigers. De standaard voorraadkast vrolijke, opzwepende, onuitstaanbare achtergronddeuntjes maken plaats voor Mötley Crüe en de Beach Boys. Referenties naar de jaren 80 zijn in overvloed met muzikale montages, hair metal en 8-bit computerspellen die zelfs in 1980 over de datum zouden zijn. Zombies worden neergemaaid, "crap" is een geaccepteerd scheldwoord en Magere Hein is een terugkerend personage. Kinderen die hiermee opgroeien zijn gezegend.

Als je het zo bekijkt hoort Regular Show helemaal niet thuis bij Cartoon Network, dat een speciaal adolescentenblok heeft met [adult swim]. Maar gezien de choquerende ranzigheid die daarginds geforceerd wordt moet Regular Show zijn onschuld koesteren. Het is leuk voor de hersenloze kinderen, die kwijlend naar hun leuke tekenfilmpjes kijken, en leuk voor de adolescenten, die zien hoe hun favoriete personages zich ontwikkelen terwijl ze onvergetelijke avonturen beleven.
Regular Show heeft een 8,5 op IMDb en ik geef het eindcijfer 8.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende keer.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2014
Massagraf / StripSter
19 juni 2014

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=868&titel=blog Massagraf: Regular Show (2010 - heden)