zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 Money for Nothing (1986)

15 mei 2014


De videoclip van Money for Nothing van de Dire Straits uit 1986 is het analyseren waard om twee redenen: ten eerste omdat het voor velen de eerste introductie was aan computer gegenereerde animatie, en ten tweede omdat het totaal gestoord is.
Eerst het nummer zelf: best aardig. Schrijvend als iemand die een schijthekel heeft aan alle popmuziek van de jaren 80 wordt Money for Nothing gered door een origineel onderwerp, lekkere beat en een mooie riff. In het nummer wordt de invalshoek van een postmoderne arbeider bezongen die filosofische vragen stelt over de muzikale gevestigde orde.

Er waren blijkbaar wat politiek correcte mongolen die deze invalshoek van een homofobe racitische mysogynist homofoob, racistisch en misogynistisch vonden, maar besloten toch maar J.K. Rowling aan te klagen voor massamoord omdat ze Voldemort zo stout had gemaakt.
In de clip kijkt een jongeman met zijn lieve hondje naar MTV. De synthesizers van de Dire Straits zuigen hem zijn televisiescherm in waarna een combinatie van een liveoptreden en gerotoscoopte lichtjes het animatiebudget beperkt houdt (rotoscopen: animeren door over te tekenen op film).

Terwijl de kleren van de Dire Straits je eraan herinneren hoe schaamtevol de jaren 80 waren komt er een dikke man met sigaar tevoorschijn die aan zijn collega, de jongeman van eerder, in een elektronicawinkel zijn verlichte commentaar geeft op het televisieoptreden. In wat voor wereld leven we als een faggot [sic] een miljonair kan zijn door liedjes te zingen terwijl de hardwerkende onderklasse moet leven van magnetrons installeren?

Tot zo ver is het melig genoeg dankzij de legopoppetjes die rondglijden alsof ze zeepschoenen hebben, maar vlak nadat de jongeman de stem van niemand minder dan Sting in zijn bezit blijkt te hebben passeert de clip de grens van melig naar totaal geschift.
Sting wordt bevroren door de diepvries en zijn onthoofde gelaat wordt in de magnetron ontdooid.

Sting wordt bevroren door de diepvries en zijn onthoofde gelaat wordt in de magnetron ontdooid.

Dit klinkt als de samenvatting van een komediehorror geregisseerd door Ted Bundy, maar vindt totaal uit het niet plaats terwijl de vrolijke muziek verdergaat. Welke psychopaat storyboardt nou zo iets? Wie het ook is, geef ze een trofee o.i.d. want er is niets meer hilarisch dan het bevroren hoofd van een jaren '80 3D-animatiepersonage dat wordt ontdooid in een magnetron. Hulde!

Het lijkt er uiteindelijk op dat de allemaal een droom was - waar ene meneer Freud nog wel een paar woordjes over te zeggen zou hebben - en Sting zegt dat hij zijn MTV wilt. En ze leefden nog lang en gelukkig.
Op gebied van animatie is deze videoclip uiteraard volledig over de datum, en dat maakt het alleen maar fascinerender. De kale schaduwloze achtergronden, de lego-achtige personages en de véél te vloeiende bewegingen geven de clip een zekere ouderwetse charme.

Wat zeker gecomplimenteerd moet worden is het ontwerp van het dikke personage; zelfs met zo'n beperkte technologie komt zijn karakter onmiddellijk tot leven. Zijn gezicht en die permanente woeste gezichtsuitdrukking spreken boekdelen; zijn ontwerp zou vandaag de dag nog prima model kunnen staan voor de prototype arbeider die zijn vrouw in elkaar slaat als Feyenoord verliest. Of voor Bender van Futurama.
Money for Nothing is een leuk artifact voor de geschiedenis van animatie. Met prehistorische charme, goede muziek en een krankjorem derde acte kun je er best vijf minuten van je totaal niet kostbare tijd voor vrijmaken.

Ik geef Money for Nothing het eindcijfer 7.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende week.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2014
Massagraf / StripSter
15 mei 2014

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=860&titel=blog Massagraf: Money for Nothing (1986)