zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 Despicable Me (2010)

1 mei 2014


Als je een negatieve recensie wil schrijven zijn Suske en Wiske toch wel een heel gemakkelijke prooi, net als een baby in zijn gezicht trappen. Het is baie nobeler om een negatieve recensie te schrijven over iets waar iedereen dol op is, en jij in die kleine gehate minderheid zit die anders denkt. Mijn punt: Despicable Me is een kutfilm.
Met neerbuigende karakters, gênante timing en bovenal waardeloos gevoel voor humor, Despicable Me is een van meest irritante animatiefilms die ik ooit heb gezien. En ik ben geen aandachtloze reactionair, anders had ik het wel zoiets als "overgewaardeerd" genoemd.

Ten eerste moet worden opgemerkt dat er in een tijdspanne van slechts 4 maanden twee 3D animatiefilms waarin een schurk de held wordt werden uitgebracht in 2010; de andere was Megamind. Wat een toeval, net als toen er twee 3D animatiefilms over insecten (A Bug's Life en Antz) en twee 3D animatiefilms over pinguins (Happy Feet en Surf's Up) tegelijkertijd werden uitgebracht! Wonderen bestaan!
Het verhaal van Despicable Me is helemaal zo slecht nog niet. Het gaat over de superschurk Gru die drie kinderen adopteert om zijn snode plannen uit te voeren, maar langzaam gehecht raakt aan de kinderen en zijn familie belangrijker gaat vinden dan een goede (lees: slechte) schurk te zijn. En dat is ook helemaal niet slecht gedaan; de overgang van schurk naar vader is goed getimed. Maar dat is dan ook het enige dat goed is getimed in deze film.

Deze film is niet grappig. De vele pogingen op doel gaan ver naast. De enige grap waar ik een beetje om moest lachen was toen Gru's oude Britse uitvinder hem snel moet waarschuwen en dan op zijn heel langzame scootmobiel springt. Verder moet je anderhalf uur lang in ongemakkelijkheid zitten terwijl je de grappen uit een omgezaagde en afgebrande boom probeert te plukken. Als je naar goede clou lijkt te graaien wordt de pointe ofwel uitgerekt of vergeten en wacht je in spanning af in welk lettertype de credits zullen zijn.
De ergste personages zijn degene die neerbuigen voor de kleine kinderen (en vandaar ook het meest populair zijn). Ten eerste is het kleine meisje Agnes niet om uit te staan. Schattige personages zijn prima, maar als "schattig" het enige karaktertrek is van een personage rotten je tanden al snel van het zoetzuur. Dat en opnieuw en opnieuw over eenhoorns beginnen is niet grappig.

Dan zijn er ook nog de gele Minions die alleen maar in de film zitten als exploiteerbare marketingtruc. Ik weet nog toen de irritante ringtones van Jamba mijn gehele groep 8-periode overheersten; stel je daar nu een heel legioen van voor. Ze doen de hele film niets nuttigs, of nog belangrijker, grappigs. Zo zit er eentje op de printer en maakt kopieën. Ze bekijken de kopieën, zeggen "butt" en lachen. Als die 81% op Rotten Tomatoes waard is moeten de Teletubbies toch wel dicht bij de 90% kunnen komen.
Dat is toch wel het meest schokkende. Niet dat de film slecht is, maar hoeveel volwassenen het leuk lijken te vinden. Dat we in infantiele tijden leven is allang duidelijk, en dat kinderseries zoals Adventure Time een enorme massa aan nerderige 32-jarige kijkers heeft is nog net op het randje maar... Agnes en de Minions? De pornosterren van de latentiefase? Komaan.

De animatie is goed, maar het ontwerp van de personages hoef je niet in je inspiratieboekje op te schrijven. De personages lijken op de gasten van Theme Park World of Van Leemhuyzen zonder baard.

Dus, wat hebben we geleerd van deze film? Maak wat schattigs en je verdient zo $543.113.985.
Dus, heb je anderhalf uur geen zin meer in je peuter, kleuter, of adolescent die trots lid is van onze gênante infantiele tumblr-generatie wiens persoonlijkheid voor 90% uit het citeren van memes bestaat, dan is deze film een fantastische bliksemafleider.

Despicable Me heeft een 7,7 op IMDb en 81% op IMDb en ik geef het eindcijfer 4.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende week.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2014
Massagraf / StripSter
1 mei 2014

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=856&titel=blog Massagraf: Despicable Me (2010)