zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 De Texas Rakkers (2009)

10 april 2014


Al die positieve recensies sinds mijn wederopstanding zijn niet goed voor Yin en Yangetje. Laten we dit modderige hangbuikzwijntje eens even wassen.

Nu ga ik er niet mee beginnen dat Willy Vandersteen zich van deze film zal omdraaien in zijn graf om twee redenen: ten eerste heeft Kaproen betere redenen om dat te doen en ten tweede ga ik Suske en Wiske niet verdedigen als een goede strip. Zelfs als kind vond ik Sokje en Whisky saai en humorloos. Maar om een of andere reden is dit karakterloze duo nog steeds populair, zo populair zelfs dat er een extra dimensie voor nodig was in de 3D-film De Texas Rakkers.
In deze film gaan Suske en Wiske naar Texas, dat zich blijkbaar totaal niet heeft ontwikkeld sinds 1850, waar een stoute boef de sheriff heeft laten krimpen. Deze komt bij onze helden terecht en ze gaan op avontuur om de stad te redden.

En het eindresultaat heeft mijn mening over de populaire striphelden bevestigd: saai en humorloos. Grotendeels synchroon met mijn verwachtingen, maar ik zal niet ontkennen dat het baie erger had kunnen zijn.

Het grootste probleem leg ik niet bij de regie, scenario of animatie, maar bij Vandersteen. Ik weet dat hij een legende is enzo, maar voor mij was dit project toch al vanaf het begin gedoemd te falen. Ik kan me niet bedenken hoe je een degelijke alleenstaande film kunt maken als je trouw blijft aan Vandersteens status quo. Laatst hebben ze Suske en Wiske een totale make-over gegeven, wat tot gemengde gevoelens bij het publiek leidde. Als iemand die totaal geen hoge pet op heeft van het origineel vond ik het een geweldig idee. De enige manier om iets fatsoenlijks van dit bronmateriaal te maken is door alle tradities over de boeg te gooien. En dat doet deze film dus niet.
Eerst de animatie. Kijk, als iemand die animeert op dagelijkse basis doet me ontzettend pijn in mijn hart om een animatie af te snauwen, maar ik kan echt niet anders. Deze animeerders snappen duidelijk hoe gezichtsuitdrukkingen en bewegingen werken en de storyboards lijken prima, maar ik denk dat ze nog wat extra Koreaanse animatieslaven aan het werk hadden moeten zetten. Detail in 3D is ontzettend belangrijk en ik begrijp prima dat de lat daarmee te hoog is gelegd, maar als eindresultaat komt het daardoor allemaal knullig en onvoltooid over. En dit blijft toch wel een avondvullende bioscoopfilm die pas enkele jaren oud is.

Natuurlijk ben ik er helemaal vóór dat de lage landen zich inzetten op onbekend filmterrein met een 3D-animatie, maar er is ook een reden dat we Vaticaanstad nog nooit op het WK hebben gezien. Het niveau ligt erg achter op de films die de Hollywood elk jaar ophoest, dus we zijn nu eenmaal verwend. Als je kijkt naar West-Europese films als Ernest et Célestine, L'Illusioniste en Panique au Village staan we er over het algemeen prima voor, maar hebben we zeker nog wat werk te doen in dimensie #3.

Dat en ze zijn eng. Kijk die ogen!
Het verhaal en de personages zijn tot over hun oren cliché. Zoals eerder gezegd hebben Suske en Wiske vrijwel geen onderscheidbare persoonlijkheden. De bijpersonages zijn als paspoppen. De slechterik is standaard en exposeert natuurlijk zijn kwaadaardige plan op het einde als een jaren 60 Batman-slechterik waarna de helden net op tijd er een stokje voor weten te steken. Voorspelbaar van het begin tot het einde. Maar de komedie, dat is een ander verhaal...

...of eigenlijk grotendeels niet: net als de strips is de humor van laag niveau. Een groot deel daarvan zijn luie filmreferenties die flink over de datum zijn (Terminator 2 (1991), The Matrix (1999)) en op een gegeven moment volgt een scène die vrijwel volledig gebaseerd is op (of gejat van) Jessica Rabbits nummer in Who Framed Roger Rabbit? De mannen gedragen zich natuurlijk als geile mongolen terwijl de zangeres zich waarschijnlijk afvraagt waarom er maar drie vrouwen in de film zitten.

Maar dan komt er ineens een moment... kijk maar.
Besef je wel hoe ziek die grap eigenlijk is? Ik lag helemaal plat! Er was ook een grap met een fleurige wegwijzer naar Brokeback Mountain, waarna Lambik snel de andere kant op rijdt... dat is geweldig! Konden we daar niet een hele film van hebben? Natuurlijk kon dat niet: het is een kinderfilm. Maar wel een kinderfilm die keer op keer het woord "shit" gebruikt. Nu ben ik niet het type dat overbeschermend is tegenover de tere kinderzieltjes, maar... eh... nee, ik heb niets, dat is eigenlijk best stoer. Dat en de muziek is niet slecht (ondanks een totaal irrelevant nummer van Jan Smit in het midden), Lambik en Jerom heb ik altijd wel gemogen en de casting is goed, ondanks dat ze geen goede zinnen krijgen om uit te spreken.

Eigenlijk ben ik best teleurgesteld. Niet met de film, dan had ik verwachtingen moeten hebben. Eerder omdat het helemaal niet het treinwrak was dat ik ervan verwachtte. Ik wilde een vernietigende recensie schrijven zodat zieke mensen zoals jij zich kunnen onderdompelen in leedvermaak, maar eerlijk gezegd gaat dat hier gewoon niet. De Texas Rakkers was afgeschreven vanaf het begin, maar het ravijn waar het in valt is lang niet zo diep als het had kunnen zijn. En dat is toch wel een schouderklopje waard... met een boksbeugel dan.
De Texas Rakkers heeft een 5,8 op IMDb en 0% op Rotten Tomatoes (uit 1 recensie) en ik geef het eindcijfer 4.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende week.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2014
Massagraf / StripSter
10 april 2014

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=852&titel=blog Massagraf: De Texas Rakkers (2009)