zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 Archer (2010 - heden)

3 april 2014


ANIMATIE! De mogelijkheden die dit medium biedt! Je kan werelden creeëren, nee, universa! Elk karakter dat je ook wil, elke actie die je maar kan bedenken! Kijk maar naar Archer, waar iedereen lijkt op echte mensen en handelingen doen die echte mensen doen in de echte wereld... hm... voor de rest is het wel heel erg grappig.
Typisch een openingsalinea van een animatierecensent, want alle andere recensenten beginnen meteen over hoe geweldig deze serie is. Met hoge kijk- en eindcijfers is Archer de knuffelbeer van de ervaren Amerikaanse televisiekijker. Maar in Nederland lijkt Archer - na een korte zoektocht op de Goegel - nog maar weinig belletjes te rinkelen aangezien het nog niet in ons landje legaal wordt uitgezonden. En omdat het een wetenschappelijk bewezen feit is dat blogs de wereld veranderen (nietes), laat deze blog daar verandering in brengen.

Sterling Archer is een geheim agent even episch als James Bond, maar zonder de charme. Hij staat tot de dienst van ISIS, een veiligheidsdienst onder leiding van zijn moeder Malory met wie hij een onconfortabele semi-oedipusische* relatie heeft.

*©Massagraf 2014 All Rights Reserved™
De rest van zijn collega's zijn een sarcastisch zooitje ongeregeld met drugsproblemen en rare seksuele fetisjismes. In de eerste vier seizoenen bestaan de meeste afleveringen uit een missie die Archer van Malory krijgt om de veiligheid te handhaven. Deze missies komen echter wel van de vrouw die zo betrouwbaar is dat ze een geheime relatie heeft met het hoofd van de Sovietse KGB. Dus moeten ze een luchtschip bewaken na een bommelding (van Malory, zodat ze gratis mee kon reizen) of het dode lichaam van de Italiaanse president laten verdwijnen (die ze zelf heeft vermoord). Het is dan ook geen wonder dat ze in het vijfde seizoen door de FBI worden aangeklaagd voor hoogverraad en met een schoon schip verdergaan. Als drugskartel.

Hoewel Archer een prototype actieheld is met zijn uitstekende vechtkunst en knappe gelaat, gedraagt hij zich het grootste gedeelte van zijn tijd als een kind met een grote voorliefde voor seks, drugs en Danger Zone. Dit tot de ergernis van vriend, vijand en alles wat daar tussenin zit (zijn moeder dus).
Zoals ik al zei, de serie lijkt niet echt gebruik te maken van het feit dat het een animatie is. Maar aan de andere kant heeft dat ook zo zijn voordelen; als H. Jon Benjamin een zeer kwade Archer inspreekt en zijn gezicht slechts een beetje betrekt heeft dat een heel droog effect. En de animatie is zelf heus niet slecht; er zitten mooie composities in en de achtergronden zijn vaak mooi gedetailleerd; het is wel even wennen aan deze stijl.

Gelukkig, waar het animatiedepartement ons niet alle hoeken van de kamer laat zien, moet Archer het vooral hebben van hilarische grappen, situaties en bovenal, personages. Archer is een geweldige lead als een jongen van 14 in het lichaam van een volwassen man. Dit komt niet in het geringste door het geweldige acteerwerk dat H. Jon Benjamin verzorgt voor onze antiheld, en ook zijn collega's doen fantastisch werk.
De drie bijpersonages die eruit springen zijn Archers collega Pam, die met haar vraatzucht en uiterlijk al snel het eentonige lachertje van de serie zou kunnen worden à la Meg van Family Guy, maar een geheim leven als badass heeft in ondergrondse vuistgevechten en autoraces. Daarnaast lijkt Cheryl/Carol/Cherlene een iets te simpele maar vooralsnog onopvallende secretaresse die later de meest zieke en gewelddadige seksuele fantasieën opdicht waarin wurgseks een terugkerend thema is. Maar de beste is toch wel dokter Krieger, die constant onze lachspieren in beweging brengt met zijn gekloonde Nazi-verleden, virtuele anime-vriendin en bizarre genetische experimenten met varkens.

De komedie van Archer is vaak seksueel, gewelddadig en al dat goede spul. Soms heel stom, soms heel slim, en meestal in de bullseye. Van de grote animatieseries voor volwassen is dit zeker een van de besten, dus zoek gerust uit of het ook voor jou een kijkpoging waard is. Maar maak niet mijn fout en begin niet met compilatiefilmpjes op YouTube, het is alleen grappig in context.
Archer heeft een 8,9 op IMDb en ik geef het eindcijfer 8.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende week.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2014
Massagraf / StripSter
3 april 2014

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=848&titel=blog Massagraf: Archer (2010 - heden)