zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 Cyriak (2004 - heden)

27 maart 2014


Waarschuwing: deze recensie bevat mogelijk schokkende beelden. Kun je naar niet tegen, stel je niet aan mietje.

Voor de verandering eens een animeerder in plaats van een animatie. Ontmoet Cyriak Harris. Kans is dat je zijn werk al eens gezien hebt; zijn filmpjes en gifjes gaan het hele internet over, en zijn oeuvre wat dit jaar zijn 10-jarig jubileum viert is het feestje zeker waard.
De Engelsman Cyriak maakt animaties die het als beste unheimisch bestempeld kunnen worden (of unheimlich, weet ik veel). Schattige lammetjes worden grotesk vervormd, koeien combineren tot een gigantische tarantula en Cyriaks eigen gezicht transformeert in de personificatie van de nachtmerrie. Met creatieve angstaanjagendheid, mathematische precisie en een creepy-maar-catchy soundtrack op de achtergrond kan hij beschouwd worden als een geschenk van God, tenminste, als die God Cthulhu heet. Er bestaat verdeeldheid tussen huilebalken en psychopaten over het eindoordeel van een Cyriakaanse-ervaring, maar er valt niet te ontkennen dat hij bij beiden een permanente indruk achterlaat, zij het een gruwelijk litteken of een prachtige tatoeage.
Cyriak is een idool om verschillende redenen. Ten eerste heeft hij bereikt wat wij allemaal graag willen: professioneel worden via het internet. Hij begon met korte loopjes te maken voor de lol en is nu een geliefde werknemer voor bedrijven zo machtig als Coca-Cola. En zelfs in zijn commercieel werk is zijn eigen stijl zo nadrukkelijk afwezig dat het er niet lijdt onder de kapitalistische imperking van creatieve vrijheid.

Ten tweede is deze eigen stijl van de vorige alinea fascinerend. Terwijl sommigen na een filmpje als Baaa zullen wakker liggen van angst, liggen anderen wakker van inspiratie. Met slechts een paar seconde aan beeldmateriaal van een lammetje weet hij het arme beest de meest bizarre trucjes te animeren.
En ten derde moeten zijn technische kwaliteiten worden gecomplimenteerd. Wat voor werelden hij met Adobe After Effects kan creƫren is onvoorstelbaar. Zij het in de achtergrond of voorgrond, er gebeurt zoveel in slechts 1920 bij 1080 pixels dat je gedwongen bent om meerdere malen op de herhaalknop te drukken om je netvlies een handje te helpen.

Daarbij helpt de muziek die Cyriak zelf componeert ook; een combinatie van chiptune en mathrock die op als een (goedaardige) tumor in je hoofd blijft zitten. De dissonante 8-bitjes klinken als een perfect akkoord bij een katrups die zijn eigen dubbelganger uitkotst.
Mocht je nog niet bekend zijn met Cyriak, dan kun je vrijwel elke animatie als startblok nemen. Zij het zijn autonome werk als cows & cows & cows, Baaa, Because, MOO! of Cycles, of zijn commerciƫle werk voor Bonobo, Bloc Party of Eskmo, als je houdt van Lovecraftiaanse mismaaktheid is dit jouw man.

Voor het eindcijfer zit ik momenteel geforceerd kritiekpuntjes te bedenken, maar er is niets op te noemen, dus hier is dan de eerste perfecte score. Wat valt er te klagen? Het is een animeerder die een stijl volledig zijn eigen heeft gemaakt en geen reden heeft om die los te laten. Hulde!
Ik geef Cyriaks oeuvre het eindcijfer 10.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende week.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2014
Massagraf / StripSter
27 maart 2014

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=845&titel=blog Massagraf: Cyriak (2004 - heden)