zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 Moemin (1990 - 1992)

13 maart 2014


'n Televisiereeks vir kinders maak kan geen maklike taak wees nie. Maak jy dit te moeilik, dan sal die kinders nie kyk nie, maak jy dit te maklik, dan sal jy te neerslagtig teenoor jou kijkers wees.

Nee, ik heb geen beroerte gehad; ik spreek Afrikaans (dankie Google Vertalen). Wat dit met deze Finse trollen te maken heeft?
Eeuwen geleden (lees: vorig jaar) maakte ik op deze blog gehakt van Calimero, en had ik een kort zegje over dat kinderen dom zijn niet meteen een reden is om domme series te maken. Om een goede tegenhanger te vinden van het kutkuiken had ik een goede kinderserie nodig. Die zijn er genoeg - zie o.a. mijn eerdere recensie van Gravity Falls - maar ik had toch iets nodig voor echt jonge kinderen. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Moemins, een oude animatieserie uit begin jaren 90.

Om het in zijn originele nasynchronisatie te bekijken leidde tot een probleem; welke taal dan? Het is een creatie uit Finland, geschreven in het Zweeds, geanimeerd in Japan en geproduceerd in Nederland. In het Fins, Zweeds en Japans is geen ondertiteling te vinden en in het Nederlands al helemaal niets, waardoor er nog twee verstaanbare opties overbleven: Engels, dat al snel afviel vanwege tergende stemmen; en Afrikaans. Gelukkig was de Afrikaanse nasynchronisatie baie goed.
Maar hoe zit het deze nijlpaarden zelf? De Mumintrollen zijn gebaseerd op een serie boeken van een Fin die in het Zweeds schreef. Hier zijn een heleboel animatieseries van gemaakt waarvan deze de bekendste is, in het Nederlands (en Afrikaans) bekend als de Moemins.

Het gaat over de avonturen van een jonge trol (?) genaamd Moemin. Vreemd van zijn ouders om hem te vernoemen naar hun taxonomische orde, maar laten we niet vergeten dat zijn ouders de boel er niet minder verontrustend simpel op maken door respectievelijk Moepappa en Moemamma te heten. Moemin woont in de Moevallei waar hij allemaal vrienden en vriendinnen heeft en avonturen beleefd. Of eerder, gewoon zijn leven leidt. De meeste afleveringen hebben niet echt een avontuur per se; soms gaat het niet verder dan een zonsverduistering, warmwaterbron of overgroeide pompoen.
Dat klinkt allemaal heel simpel, en dat is het ook. Maar is het dan ook goed? Jazeker, want deze serie is goed in zijn simpelheid. De simpele verhalen zijn heel goede simpele verhalen, simpele karakters zijn heel goede simpele karakters, enzovoorts. En dat is de basis van een goede kinderserie: simpel maar niet neerbuigend.

Het is zeker een serie die zijn atmosfeer een prioriteit geeft en dat weer erg goed doet, met mooie achtergronden, vrolijke muziek en een langzaam tempo waarin alsnog van alles gebeurd. Onze personages zijn simpel genoeg voor de kinderen om te vatten maar ook weer geen eentonige typetjes. Het personage dat het meest eruit springt is de kleine Mymy, zoals te horen in deze conversatie:

Mymy's zus: "Hallo Mymy, is jy ook hier? Ach wat, nog een sal seker nie saak maak nie."
Mymy: "Wat bedoel jy met 'nog een sal seker nie saak maak', want ek maak saak hoor jy my?!"
De animatie is bovendien erg goed vergelijken met je alledaagse animatieserie, hoewel met een lage framerate. De mooie Scandinavische illustraties en de vlotte Japanse animatie leiden uitstekende internationale combinatie die verwant is met de Nederlandse equivalent Alfred J. Kwak.

In conclusie kan Moemin beschouwd worden als een tijdloze animatieserie waar nu nog steeds van genoten kan worden door zowel een nieuwsgierige nieuwe generatie als de nostalgische oude. Aangezien er vast nog wat reboots komen zal er zeker van te voren gekeken moeten worden naar wat deze serie zo goed deed, met misschien wat extra schepjes erbovenop zou er wat baie speciaals uit kunnen komen.
Moemin heeft een 8,4 op IMDb en ik geef het eindcijfer 8.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende week.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2014
Massagraf / StripSter
13 maart 2014

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=837&titel=blog Massagraf: Moemin (1990 - 1992)