zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 10. Calimero (1974 / 1992)

11 april 2013


Calimero uit 1974 is een van de slechtste animatieseries die ik ooit heb gezien.

Allereerst moet ik er op wijzen dat dit een recensie is van de Nederlandse nasynchronisatie vanwege het gebrek aan ondertiteling. Misschien dat de ondertitelaars acute migraine kregen na het beluisteren van Cali- oeps, ik ga iets te vlug hier.
Voor degenen die niet bekend met dit weerzinwekkende karakter: Calimero is een negerkuiken met Kaukasische ouders (een beetje het omgekeerde van een albino dus) die constant loopt te zaniken dat het leven niet eerlijk is. In tegenstelling tot slachtoffers als Ché Guevara, die de wereld probeerde te verbeteren via een idealistische roeping om het egalitarisme te propageren, blijft Calimero aan zijn eierschaal vastklampen en klagen tot hij eigeel ziet.

En volgens de menselijke logica "ik heb het vroeger gezien, dus is het goed", is het nog steeds populair bij nostalgisch geretardeerde huilebalken. Maar zoals Shakespeare al eens dichtte: "Dat kan wel zo zijn, maar Calimero is nog steeds kut".
We beginnen de eerste aflevering terwijl ons hoofdpersonage nog niet eens geboren is, en helaas was het ei te lang bevrucht om gebakken of gekookt te kunnen worden. Een kip en een haan zijn zenuwachtig omdat hun kuikentje voor vandaag is uitgeteld. Zoals elke verwachtende moeder gaat de kip boodschappen doen en toevallig komt Calimero net op dat moment uit zijn schaal (zelfs Magda Goebbels was een betere moeder) waarna hij in zijn schrille stemmetje aankondigt dat hij is geboren.

Hij is nog geen minuut op Aarde gekomen waarna Calimero al zijn grootste talent ontdekt: janken en zeiken, omdat hij zijn mama niet kan vinden. Dit gemekker trekt ironisch genoeg de aandacht van zijn moeder, een familiereünie volgt en iedereen is gelukkig, the end.

En dieper dan dit worden de afleveringen niet.
Eh, sorry, even tussendoor: wat zijn dit voor plaatjes in deze blog? Is dat hierboven een kleurplaat? Ah, blijkbaar zijn er zelfs op het internet geen goede plaatjes te vinden van deze serie, go figure.

Hoe dan ook, de rest van de serie bestaat uit saaie avonturen die via ouderwetse clichés overeind blijven staan als Gerald Ford op een drilpudding van bananenschillen. Verder is de timing afschuwelijk, zijn de perspectieven misselijkmakend en is de animatie zelfs voor de jaren 70 gênant. Niet te vergeten dat Calimero een aanstootgevend karakter is die zijn eigen incompetentie omzet in ontwijkend zelfmedelijden.

Lang verhaal kort: Fuck you Calimero. Ga naar het abattoir en vraag naar de foie gras-procedure.
"Maar Massagraf, dat is niet eerlijk! Je kunt series voor jonge kinderen niet zo recenseren!"

Slecht punt.

"Kids cannot follow stories. They don't know what the hell is going on in a cartoon. They like to see funny visual things happening." - John Kricfalusi, Canadees animator.

John wist dit, maar dat betekende niet dat hij geen moeite in zijn animaties stopte. Zijn The Ren & Stimpy Show was ten minste creatief, net als vele andere kinderseries (Pingu, Phineas & Ferb, de lijst gaat door). Waarom is Calimero dan geëxcuseerd? Schenk je kroost kwaliteit. Niet dat het voor je domme kinderen uitmaakt, maar als ze jaren later irrationeel nostalgisch worden blijkt het ten minste de moeite waard te zijn geweest.
"Maar Massagraf, dat is niet eerlijk! Je kunt 40-jaar oude series niet zo recenseren!"

Goed punt. Hier volgt mijn recensie van de Calimero-reboot uit 1992:

Calimero uit 1992 is een van de slechtse animatieseries die ik ooit heb gezien.

Calimero heeft een 5,4 op IMDB en ik geef het eindcijfer 3.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende week.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2013
Massagraf / StripSter
11 april 2013

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=787&titel=blog Massagraf: 10. Calimero (1974 / 1992)