zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 8. Xavier: Renegade Angel (2007 - 2009)

28 maart 2013


Xavier: Renegade Angel (uitgezonden van 2007 tot 2009) is een bijzonder geval. Zit er een meesterwerk verscholen onder een dikke huid van unheimliche onzin, of is het een dieptepunt voor de hit-and-miss zender [adult swim]? Ik speel hun spelletje mee en ga voor het eerste.
Deze 3D-animatieserie heeft niet echt een verhaal; het draait eerder om het titelpersonage. Xavier is een wezen dat de oude Grieken zouden hebben verzonnen als ze beschikking hadden tot grote kwantiteiten aan lsd. Hij is behaard en heterochroom, bezit zes tepels, een snavel en zijn linkeronderarm is een slang.

Zijn karakter is even absurd; hij is een pseudo-spirituele nomade die de meest onzinnige levensvragen overpeinst ("What doth life?") terwijl hij in de woestijn op zijn fluit blaast. Ondanks zijn pacifisme heeft hij een gebrek aan respect voor andermans gevoelens en een bijna psychopathische gedachtegang. Hoewel het zijn levensdoel is om de medemens te helpen zorgt hij uiteindelijk voor een enorm aantal dodelijke slachtoffers van zijn onnozelheid, waaronder zijn vader, wiens moordenaar hij daarna probeert te wreken (wat leidt tot een trippy paradox).
Dus, wat houdt een aflevering van Xavier precies in? Zwangere strippers die als een fontein in de mond van rednecks lacteren, om maar een voorbeeld te noemen. Verder denkt de serie dat onderwerpen als incest, necrofilie en zelfmoord grappig zijn. Dat is natuurlijk ook zo, maar ze zijn niet bang om de details te laten zien. Bereid je voor op veel driedimensionaal bloed, urine en sperma.

In de praktijk: zo is er een aflevering waarin Xavier per ongeluk terminaal zieke patiënten ontdooit en daardoor om het leven brengt. Verontwaardigd door hun gebrek aan sympathie ("I sacrificed everything, even your lives for you people!") snijdt hij het gezicht van één van de slachtoffers af en draagt het over zijn hoofd, zodat hij zijn normale leventje en baan kan innemen. Nog een mooie: in het meesterwerk Damnesia Vu helpt Xavier een homo in de hemel te komen door hem in het achterwerk van de paus te schuiven en de kerkleider daarna te onthoofden. En dat is nog maar de top van de ijsberg van ontelbare situaties die zich in een pijlsnel tempo per aflevering opstapelen.
Volgens mij is uit de vorige alinea's al op te maken dat deze serie niet echt voor iedereen is. Maar ik heb me kapotgelachen om de belachelijke non-sequiturs, onzinnige woordspelingen en bizarre scenario's.

Een voorbeeld van de geweldige surreële taalspelletjes zit in de volgende dialoog. Xavier is zojuist vals beschuldigd voor de moord op de burgemeester (die trouwens een ezel is) en moet voor de rechtbank verschijnen.
Xavier: "I swear, I didn't shoot the mayor!"
Rechter: "You are not on trial for shooting the mayor, you are on trial for being on trial!"
Xavier: "But I'm innocent!"
Rechter: "By proclaiming your innocence, it proves you're on trial!"
(...)
Xavier: "What sort of law is this?"
Rechter: "Laws? Laws are illegal here! Guilty!"

Maar aan de andere kant zal Xavier voor sommigen de grens van onnozelheid veel te ver overschreden hebben. Je zult het nu eenmaal moeten, met gebrek aan een beter woord, "snappen".
Maar is het meer dan alleen een malle komedie? Volgens één van de makers gaat de serie over het gevaar van spiritualiteit, en de serie zit dan ook vol met bijtende satire. Een jongen op YouTube analyseert de afleveringen van Xavier en weet er onderwerpen als vrije wil en religieuze hypocrisie uit te vissen. Hoewel deze onderwerpen duidelijk present zijn in de serie zijn deze analyses op een enge manier bijzonder geloofwaardig. Is het de beste serie aller tijden die zijn tijd ver vooruit is? Waarschijnlijk niet, maar het is leuk om te geloven.

Betreffende de 3D-animatie, laat ik maar zeggen dat het nogal wat stappen verwijderd is van Pixar. Maar complimenten voor de geanimeerde mindfuckscènes die een alternatieve introductie zijn aan drugs.
Voor de eerste keer kan ik mijn onderwerp niet beoordelen. Om de Roger Ebert's recensie van The Human Centipede te citeren: "I am required to award stars to movies I review. This time, I refuse to do it. The star rating system is unsuited to this film. Is the movie good? Is it bad? Does it matter? It is what it is and occupies a world where the stars don't shine."

Xavier: Renegade Angel heeft een 6,2 op IMDB.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende week.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2013
Massagraf / StripSter
28 maart 2013

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=776&titel=blog Massagraf: 8. Xavier: Renegade Angel (2007 - 2009)