zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 7. Do the Evolution (1998)

21 maart 2013


Wat is nou een beter tijdverdrijf dan naar Pearl Jam luisteren? Naar Pearl Jam luisteren terwijl je naar een deprimerende animatie kijkt! In 1998 brachten de alt-rock legendes de single Do the Evolution uit, dat gepaard ging met een clip die het best omschreven kan worden als een apocalyptisch slachthuis voor degenen die hun glazen het liefst halfleeg drinken. It's evolution, baby!
Voordat we het over de animatie gaan hebben: het nummer zelf is behoorlijk goed; één van Pearl Jam's beste. Met name de gitaarsolo na het eerste refrein is een funky hoogtepunt; verder maken de agressieve opbouw en het kerkkoor deel uit van de voortreffelijke compositie die genomineerd werd voor een Hard Rock Grammy. De tekst is typisch rommelig, maar met wat slimme zinnen hier en daar ("I buy stocks on the day of the crash!")

Hoe werkt dit in combinatie met de clip die we gaan bespreken? Laten we bij het begin beginnnen. Een rauwe gitaarriff leidt de oerknal in en zanger Eddie Vedder begint te janken, wat het startschot geeft voor de evolutietheorie in praktijk. Het begint met een voedselketen van prehistorische dieren die elkaar natuurlijk selecteren, en na de beruchte uitroeiende meteoriet-des-uitstervens ontmoeten we het beestje waar we zo bekend mee zijn: de homo sapiens.
Vanaf dat moment is het een bloederige montage van onze prachtige wereldgeschiedenis: oorlog, facisme, slavernij; Louis Armstrong zou zich omdraaien in zijn graf en smeken dat hij "What a Wonderful World" nooit had opgenomen.

Een terugkerend motief omvat cameo's van een vrouwelijke interpretatie van Magere Hein die goed kan dansen. In typische YouTube-stijl staan de reacties op de VEVO-clip vol met zinnen als: "I don't care if she's the embodiment of all evil, I'd still bang her." Is dat niet technisch gezien necrofilie?

In de hele clip komt trouwens maar één onschuldig personage voor in de vorm van een jong meisje, maar eh... ja, die scène loopt niet echt goed af.
Uiteraard is dit een zeer eenzijdige interpretatie van evolutie. Het laat alleen de slechte kant zien van het menselijk bestaan, dat ons prachtige dingen heeft geschonken in de vorm van friet met mayonaise, chiptunemuziek en cartoon pornografie. Maar er is niets mis met vier minuten van je dag in leedvermaak te genieten tot de apocalyps op ons afkomt; een bron van legitimiteit in deze rampzalige scenarios is moeilijk te ontkennen.

Achteraf, een bekend metafoor is die van het glas dat voor de helft gevuld is met water. Een optimist zal het halfvol noemen, een pessimist halfleeg. Mijn eigen interpretatie is dat zowel de optimist als de pessimist idioten zijn om partij te kiezen aangezien het overduidelijk beide is.
Met deze moraliteiten achter de rug, laten we niet vergeten dat de animatie behoorlijk indrukwekkend is. Het design is in een prachtige Amerikaanse stijl ontworpen terwijl de bewegingen van de animatie eerder aan Japan doen denken. Wat vooral opvalt is het bijzondere gebruik van kleur: veel zwart en rood met dikke schaduwen en zware kleurcontrasten die de grimmige sfeer versterken.

Dit is een goed voorbeeld van een fatsoenlijke muziekclip. Het past niet alleen prima bij het onderwerp en de compositie van de single maar voegt er zelfs iets aan toe, in tegenstelling tot de geforceerde promoties waar de meeste muziekclips onder vallen.
Do the Evolution bevat vier voortreffelijke minuten aan amusement voor cynische misantropen, liefhebbers van stijlvolle animatie en natuurlijk Pearl Jam fans. Spreekt de animatie je aan maar de deprimerende mensenhaat niet, vervang de audio dan met Yakety Sax.

Do the Evolution geef ik het eindcijfer 9.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende week.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2013
Massagraf / StripSter
21 maart 2013

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=770&titel=blog Massagraf: 7. Do the Evolution (1998)