zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Gerben  overzicht blogs van Gerben  Gerben in Strips


 De fun met Gundam....

15 maart 2013


Weer eens een blogje van mijn hand, waarbij ik de Stripster-wereld en daarbuiten kennis wil laten maken met de fascinerende wereld van Gundam model kits!
In dit blog zal ik het niet hebben over de ontstaansgeschiedenis van de Gundam cultuur, of ingaan op de inhoudelijke aspecten van de Gundam series/films en boeken, daarvoor weet ik er zelf nog te weinig over. Voor geïnteresseerden is er hier een wiki link met meer achtergondinfo.... http://en.wikipedia.org/wiki/Gundam
In deze blog gaat het specifiek over de Gundam self-made modellen kits. Najaar 2012 ben ik in Tokyo geweest voor een korte trip, en daar kwam ik voor het eerst heel erg dichtbij in aanraking met de Japanse anime/manga cultuur. We bezochten in Tokyo de wijk Akihabara, en dat schijnt het mekka te zijn van deze cultuur. Het is een kleurrijke wijk met tientallen manga shops, hentai boetiekjes, en toy- stores. In die toy-stores kijk je je ogen uit naar al die honderden ge-etaleerde verschillende manga figurines, poppetjes, robots e.d. Veel van die robotfiguren (en ander speelgoed) wordt geproduceerd door Bandai, zo ook de Gundam model kits.
In Tokyo bezochten we ook een Gundam museum, en voor het musueum pronkte een life-size (zo'n 40 meter hoog) Gundam karakter. Sinds het Gundam concept het daglicht zag zijn er al honderden verschillende types robots, of 'mobile suits' op de markt verschenen en de nieuwe aanwas blijft maar komen. De Gundam cultuur past bij Japan als de kroket bij nederland :-)
Op het vliegveld van Tokyo, wachtend op de vlug naar A'dam, kocht ik een 'Hobbymagazine Japan', wat bol stond van foto's van verschillende gundam's en andere figurines. Op dat moment werd het vuurtje echt aangewakkert, en had ik spijt dat ik, behalve een prachtige figurine (zogeheten Megarine Luka)en een paar kleine Gundam 'kan-en-klaar' robotjes, geen enkele model kit had gekocht.
In Nederland ging ik eens kijken waar ik die kits zou kunnen kopen. In A'dam zit een leuk winkeltje waar ze een behoorlijke voorraad hebben, Space Oddity. Op internet ging ik eens verder zoeken en kwam terecht op de website/shop www.hlj.com ('hobby link japan') Zo'n beetje alles op gebied van manga/anime/gundam is daar te bestellen. Ik zocht een paar leuke 'instapmodellen' en bestelde de order. Omdat ik koos voor de optie SAL post, betekende het wel dat het minstens een maand zou duren voordat ik de dozen in huis zou hebben.
Weken gingen voorbij, en na zo'n anderhalve maand werd de bestelling geleverd, oooeeeee spannend! Eerst nog even de koerier betaald (24,- 'inklaringskosten') en toen snel de doos opengemaakt. Daar waren de eerste 2 modelkits, van het type Hail buster Gundam, en de MG-Age 1 Titus (die ik hier zal bespreken) Ik begon met het maken van de Titus, een robuust uitziend exemplaar. Vroeger als kind bracht ik vele uren door met het maken van model-kits, maar daar moest je altijd lijm bij gebruiken. Dat hoeft dus niet met de Gundam kits. Elk onderdeeltje is zo gebouwd dat het feilloos past/klikt in een ander onderdeel. Van te voren was ik bang dat ik de handleiding niet zou begrijpen, maar het wijst zichzelf de weg. In de doos zitten een aantal onderdelen 'sheets' die allen een letter hebben, en elk onderdeeltje is genummerd. In de handleiding staat dan bijvoorbeeld G13 klikken op F20. Piece of cake..
Het leuke van de onderdeeltjes is dat ze super functioneel zijn, zelf de onderdelen ín een onderdeel hebben een functie (bijvoorbeeld als versteviging voor het omliggende onderdeel) In de ledematen zitten tevens scharnierachtige verbindingstukken, die zorgen dat het figuur ook beweegbaar is. Alle onderdelen hebben ook al een eigen kleur, en dat geeft het figuur ook een hele karakteristieke uitstraling. De robots worden in de serie bestuurd door mensfiguren, dus in elke gundam zit ook een piepklein, maar volledig gedetailleerd, figuurtje. (die zit dan meestal op borsthoogte in een soort van cockpit)
Uiteindelijk had ik alle losse ledematen, romp en hoofd in elkaar gezet, en 'klikte' ik de elementen aan elkaar. Voila, daar stond Titus dan! Stoer en onverschrokken! Het ingenieuze ontwerp is zo gebouwd dat je Titus in allerlei poses neer kan zetten. Dat deed me ook al direct nadenken over het maken van kleine stop-motion animaties, of .gifjes. (mocht ik ooit de tijd krijgen dan zal ik dat zeker doen.
Wat ik in Tokyo gezien heb, is de massaliteit van het aanbod van toys en figurines, en daar schuilt ook het gevaar in. Iedereen die net als ik vatbaar is voor 'verzamelen' is een makkelijke prooi, en je bent geneigd álles te willen hebben! De eerste 2 model-kits zijn binnen, maar ik heb m'n oog al weer laten vallen op een schaal 1:60 exemplaar (de titus is een bescheiden 1:100, toch wel zo'n 20cm hoog), en wil het liefst meer modellen in huis halen! Je weet wat ze zeggen, ''A man needs a hobby..'' ;-) (hopelijk niet de voorbode van 'Help, mijn man heeft een hobby')
 vorige blog van Gerben

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 118) van Steven op 15 maart 2013 om 19:52:

Gerben, je hebt die dingen vast op F.A.C.T.S. ook wel zien staan, er was daar zeker één standhouder die niets anders verkocht. Jammer dat het nog een half jaar wachten is, hè...


© 2013
Gerben / StripSter
15 maart 2013

 www.gerb-art.com

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=765&titel=blog Gerben: De fun met Gundam....