zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 6. Gravity Falls (2012 - heden)

14 maart 2013


Het is niet moeilijk om te zien waarom Disney's Gravity Falls (2012 - heden) beschouwd kan worden als een van de beste animatieseries van dit moment. Met verse karakters, een droog gevoel voor humor en mysterieuze atmosfeer is elke nieuwe aflevering vaste kost voor liefhebbers van moderne animatie.
In 2012 gaf Disney XD het startschot voor dit project van Alex Hirsch, een jonge animator met een coole baard. Het draait om de tweeling Dipper en Mabel Pines die door hun ouders naar shithole dorp Gravity Falls in shithole staat Oregon worden gestuurd, om bij hun corrupte oudoom Stan te werken. Dit saaie leven wordt echter veel interessanter als Dipper een boek vindt dat de occulte geheimen van het dorp aan het licht brengt, en elke afleveringen verschijnen er nieuwe geheimen aan de horizon.
Je zou het kunnen zien als een kinderversie van Family Guy, maar dan grappiger. En beter geanimeerd. En leukere personages. En minder irritant. Deze alinea is nutteloos, vergeet die vergelijking.

Gravity Falls scoort erg hoog op het gebied van karakters. Ik vreesde eerst dat Dipper de saaie straight man zou spelen, maar krijgt al snel sympathie voor zijn gebrek aan testosteron en romantische onmacht. Mabel is een personage waar ik al lang op heb gewacht: als een duo bestaat uit een man en een vrouw is het cliché dat de man de excentrieke is en de vrouw de normale (The Simpsons, Futurama, Family Guy, The Fairly OddParents, T.U.F.F. Puppy, de lijst gaat door), en sinds Finding Nemo hebben we eindelijk weer het totaal omgekeerde. Mabel is vreemd, impulsief, extrovert, en niet te vergeten hilarisch. Kristen Schaal zoals altijd enthousiast in haar rol en haar onnozelheid is het hoogtepunt van deze serie.
Het andere personage dat boven de andere uitsteekt is Gruncle Stan, ook een typetje dat je niet vaak ziet in kinderseries: een corrupte fraudeur zonder enige morele rechtvaardigheid (daar heeft Disney ook meer van nodig). De andere inwoners van het dorp zijn creatief overdreven en zijn altijd welkom voor een cameo; enige minpunten zijn de persoonlijke rivalen van Dipper en Mabel, die eerder irriteren dan amuseren. Ze kunnen wel wat meer charme gebruiken.

De animatie is vele malen beter dan concurrenten Adventure Time en Regular Show bij Cartoon Network. Dit ligt onder andere aan de aantrekkelijke tekenstijl van Alex Hirsch, maar ook de strakke en kleurrijke bewegingen waar kwaliteit duidelijk boven kwantiteit staat.
Iets dat moet worden opgemerkt is de consistente kwaliteit van de afleveringen. Na zo'n dozijn afleveringen zit er nog geen enkele tussen die het niet waard is om een tweede keer te bekijken. De verhalen van 20 minuten zijn altijd creatief en de komedie van de serie is van de hoogste klasse; soms droog, soms flauw, soms zwart, soms modern, maar altijd intelligent en grappig. En dat allemaal niet zonder hart; met name de broer-zus relatie van de twee Pines is realistisch en af en toe wel eens hartverwarmend.

Extra aandacht moet worden besteed aan de vele easter eggs die in de achtergrond worden verstopt. Velen hebben Gravity Falls ontmaskerd als een nieuw project van de Illuminati (want cartoons zijn de voornamelijke prioriteit van de New World Order). In de intro wordt gefluister gebackmaskt en in de aftiteling verschijnen geheime codes; genoeg voor hardcore fans om in hun vrije tijd op te lossen.
Gravity Falls is werkelijk een fantastische animatie voor jong en oud met droge humor, mooie animatie, memorabele personages, consistente kwaliteit en het hart op de juiste plaats. Met goede kijkcijfers en recensies lijkt het een zonnige toekomst tegemoet te gaan. Waar wacht je nog op, bekijk eens een aflevering en geniet ervan.

Gravity Falls heeft een 8,5 op IMDB, en ik geef het eindcijfer 9.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende week.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2013
Massagraf / StripSter
14 maart 2013

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=764&titel=blog Massagraf: 6. Gravity Falls (2012 - heden)