zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 5. Paperman (2012)

7 maart 2013


Dus de Oscars van 2013 zijn uitgereikt en er zitten maar twee relevante categorie├źn tussen: Best Animated Feature en Best Animated Short Film. Omdat de nominaties van Best Animated Feature hoogstwaarschijnlijk nog individueel langskomen bij deze blog richt de recensie van deze week zich op de Best Animated Short Film, maar laat ik alvast zeggen: Brave verdiende deze Best Feature-Oscar niet.
Voordat de winnaar van 2013 in detail wordt besproken, een korte roll call van de verliezende genomineerden:

Eerst heb je Fresh Guacamole van de geliefde PES (zie YouTube). Zoals gewoonlijk meesterlijk creatief met adembenemende animatie, maar begrijpelijk dat het te kort en niet diep genoeg is om de Oscar ook daadwerkelijk te winnen. Alsnog, een 9 als eindcijfer.

Dan is er de stop-motion Head over Heels, die erg creatief is en... ja, dat is het zo'n beetje. Verder niet veel te zeggen. Een 7.

2D-animatie Adam and Dog kan het best omschreven worden als een christelijke adaptie van die heel zielige Futurama-aflevering in een Disneystijl, maar met meer atmosfeer en minder substantie. Een 7.

En als laatste hebben we Simpsons-spin-off The Longest Daycare die de sfeer van deze geliefde serie naadloos overbrengt: echt niet zo grappig en slim als ze denken dat het is. Elke dag worden er GMods op YouTube geupload die memorabeler zijn dan dit. Een 4.
Maar met genoegen kan ik mededelen dat de Academy de juiste keuze heeft gemaakt om de prijs toe te kennen aan Disney's Paperman, een prachtige animatie die vrijwel al zijn kwaliteiten vlekkeloos op het scherm weet te borduren.

Aangezien de film slechts zeven minuten duurt zal ik niet teveel in detail gaan over het verhaal, maar laat ik al verklappen dat je dit geweldig gaat vinden als je van papier houdt.
Deze romantische animatie is een fenomenale combinatie van 2D en 3D-animatie. Het heeft alle vloeibaarheid van 3D maar het schetserige design van 2D, en als fan van beide animatiemethoden moet ik zeggen dat ik niet kan wachten tot de eerste volledige film met deze techniek gemaakt wordt. Hierbij moet wel gezegd worden dat een omgekeerde techniek gebruikt werd bij Tangled en geloof me, dat monster komt in deze blog vast en zeker nog langs... maar dat terzijde.

Volgens regisseur John Kahrs zit 3D-animatie op dit moment in een Golden Age, en als je ziet hoe weinig traditionele animaties er in de bioscopen verschijnen kun je het tegenovergestelde zeggen van 2D. Met een duwtje in de rug van 3D ziet de toekomst van 2D er weer zonnig uit, al zal het niet meer van hetzelfde zijn.
Het prachtige van deze korte films is dat velen een boeiend verhaal kunnen vertellen met meestal geen enkele dialoog. Met levendige animatie en een lichtvoetig verhaaltje weet Disney onze aandacht weer van de eerste tot de laatste seconde vast te houden. Zonder ook maar een woord te zeggen zit het hoofdpersonage vol karakter en wens je hem geluk in zijn creatieve avontuur.

Iets dat we allemaal al wisten is dat Disney een meester is in karakterdesign, en de twee hoofdpersonages zijn ook een genoegen om aan te zien. Die grote, ronde Disneyogen klampen aan je vast als een berenklem. De prachtige zwart-witte uitbeelding van een Amerikaanse metropool in de jaren 40 is een fascinerende setting en het einde van de film had geen betere regie kunnen wensen.
In conclusie, doe niet alsof je het druk hebt en ga nu meteen Paperman kijken. Na zeven minuten is de kans groot dat je dag compleet is.

Paperman heeft een 8,2 op IMDB en ik geef het eindcijfer 9.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende week.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2013
Massagraf / StripSter
7 maart 2013

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=763&titel=blog Massagraf: 5. Paperman (2012)