zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 4. Panique au village (2009)

28 februari 2013


Een cliché YouTube-reactie op vreemde video's luidt: "wat heb ik zojuist gezien?", of iets in die zin. Het antwoord hierop is "iets creatiefs". En dit geldt precies voor de Belgische/Franse/Luxemburgse animatiefilm Panique au Village uit 2009.
Deze komedie is gebaseerd op een gelijknamige televisieserie met een cowboy (Cowboy), indiaan (Indien) en paard (Cheval) in de hoofdrollen (en ja, het dorp heet heel toepasselijk Village). Het plot: Cheval is jarig maar Cowboy en Indien hebben nog geen cadeau. Ze besluiten een barbecue te maken en bestellen 50 bakstenen op het internet, maar door een ongeluk krijgen ze 50 miljoen voor hun deur. Het gevolg hiervan: een reis naar het midden van de Aarde, een incident met een mechanische penguin die zonder enige reden enorme sneeuwballen gooit en een burenruzie met een familie wafeletende waterwezens die muren stelen.

Daar. Is dat niet het beste idee voor een film dat je ooit gehoord hebt?
Deze film ademt anarchie. Er wordt ontzettend veel gepraat, de animatie is vliegensvlug en de slapstick gaat alle kanten op. Het verhaal is op een creatieve manier belachelijk, de personages zijn hilarisch overdreven en de animatie zit vol verstopte zelfspot.

De komedie is heerlijk absurd à la The Young Ones. Boerderijdieren op de muziekschool, gigantische wafels uit een verkoopautomaat en een tractor op de operatiekamer zijn maar enkele details waarover je je drinken kan uitproesten. Van de personages springt met name de hyperactieve boer Steven eruit, die al zijn zinnen met volle kracht uitschreeuwt. De manier waarop hij zijn ontbijt eet, een scène niet langer dan een halve minuut, is misschien wel het hoogtepunt van de film.
De lompe animatie past goed bij het gevoel van humor van deze francofonen. Het voetstuk van de speelgoedpersonages zit zelfs tijdens het lopen aan hun benen gekleefd. Tijdens het praten blijven de monden stijf dicht maar bewegen de lichamen alsof ze een epileptische aanval ondergaan; een metafoor voor de sfeer van deze film.
Een klein nadeel van de film is dat na een hilarische start de kwantiteit van de grappen afneemt. De kwaliteit is nog steeds prima, maar er zijn plots veel meer stiltes. Dat is begrijpelijk met een lengte van meer dan een uur; zoek voor non-stop grappen naar de de 5-minuten durende afleveringen van de televisieserie.
Panique au Village is een dolkomische animatiefilm voor jong en oud. Misschien kunnen enkelen de absurditeit niet helemaal aan, maar gezien het gevoel voor humor dat wij West-Europeanen lijken te delen zullen zij in de minderheid zijn.

Panique au Village heeft een 7,2 op IMDB en 82% op Rotten Tomatoes, en ik geef het eindcijfer 8.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende week.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2013
Massagraf / StripSter
28 februari 2013

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=750&titel=blog Massagraf: 4. Panique au village (2009)