zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 3. Persepolis (2007)

21 februari 2013


Bonjour connards, aujourd'hui je discutera une animation française. Mais voila, Persepolis de 2007.

Sorry daarvoor. 7 jaar Frans op school gehad en nog steeds Google Vertalen nodig, is dat niet vreemd.

Jep, we gaan naar Frankrijk voor deze film. Frankrijk, en Iran.
Persepolis is een Franse animatiefilm gebaseerd op een gelijknamige autobiografische strip van Marjane Satrapi, geboren en getogen in Iran en geneutraliseerde Française. Jarenlang werd Iran bestuurd door een dictatoriale shah, maar eind jaren 70 kreeg het volk genoeg van hem en volgde de Iraanse Revolutie. De dictatoriale monarchie werd vervangen door een dictatoriale theocratie en Saddam Hoessein begon de Iran-Irak oorlog die zo'n miljoen doden opleverde zonder al te veel resultaat.
Autobiografiën werken alleen maar als je interessante dingen hebt meegemaakt, en dat is hier zeker het geval. Ten eerste is het een heel leerzame film; als je geen idee hebt wat er eind 20e eeuw zich in Iran heeft plaatsgevonden en hoe het dagelijks leven er veranderde is dit een goede vervanging voor een geschiedenisboek; het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, uiteraard.
Ten tweede is het dagelijks leven van Marjane zelf ook heel wat levendiger dan dat van de meeste van ons: communistische familieleden, verhuizing naar Europa, dakloos worden; allemaal in een film van anderhalf uur gepropt. Bij autobiografieën heb je niet de kans om personages te verzinnen, en toch slaagt de film erin ze goed neer te zetten. Marjane geeft een heel eerlijk beeld van haarzelf neer met zowel positieve als negatieve eigenschappen (geestelijk en lichamelijk), en haar oma is een van de meest inspirerende rolmodellen in cinema.

Qua komedie zit je altijd wel goed bij de Fransen, en er zitten een paar heel grappige momenten in de film. Cartoony lichamelijke ontwikkeling, gestoorde punkbands en zonder twijfel de beste Eye of the Tiger-cover ooit.
Voor de verandering is het mooi om animatie te zien die niet per se adembenemend is maar wel zijn taak doet. Het is een mooie zwart-witte, niet al te gedetailleerde stijl. Bovendien past het goed bij de vele hoofddoekjes die te zien zijn. En een film met een heel goed verhaal en degelijke animatie is vaak beter dan en film met een degelijk verhaal en heel goede animatie.

Betreffende demografie is de film is zeker meer gericht op volwassenen, met nogal wat scheldwoorden en sekspraat, maar dat kunnen kinderen tegenwoordig wel aan. Het geeft jong en oud een inzicht over een land met een complexe geschiedenis en amuseert anderhalf uur lang, met misschien wel wat opgewekte emoties.
Er is nauwelijks iets te klagen over Persepolis. Het is verlichtend, grappig, dramatisch, en verloor de Oscar voor beste animatiefilm om een of andere reden aan Ratatouille. Zeker een aanrader, maar wees geen nasynchronisatienazi en kijk het in het Frans.

Persepolis heeft een 8,0 op IMDB en 97% op Rotten Tomatoes, en ik geef het eindcijfer 9.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende week.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2013
Massagraf / StripSter
21 februari 2013

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=745&titel=blog Massagraf: 3. Persepolis (2007)