zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 2. The Secret of Kells (2009)

14 februari 2013


Omdat ik vooral films kijk die met name positieve recensies hebben gekregen en ik het meestal eens ben met de meerderheid zie ik meestal goede films. Maar iedereen heeft wel een film waar ze het enthousiasme niet van begrijpen, en The Secret of Kells uit 2009 is hier een goed voorbeeld van. Nooit van gehoord? Niet jouw schuld. Met een budget van 6 miljoen euro haalde het nog maar net 10% er van op in de bioscopen. En dat zou heel zielig zijn als ze niet beter hun best hadden gedaan op deze film, maar blijkbaar denkt de meerderheid anders en werd het in 2009 zelfs genomineerd voor de animatie-Oscar tussen veel betere films als Up, Coraline, Fantastic Mr. Fox en Bolt (en waar de fuck is Mary & Max?!)
Dit zogenaamde geheim van Kells is een gebundelde kracht van Ierland, Frankrijk en België dat gebaseerd is op de Keltisch-christelijke mythologie van Ierland. Klinkt cool, is het niet.

Het verhaal gaat over een jonge priester zonder persoonlijkheid genaamd Brendan. Er is een aanval van Vikingen op zijn dorp voorspeld, en er komt een priester langs met een blijkbaar heilig boek dat afgeschreven moet worden om de hele wereld goed te maken. Terwijl hij naar bessen voor inkt zoekt ontmoet hij een fee genaamd Aisling, die niets aan het verhaal toevoegt. Daarna moet hij een draak verslaan om het boek af te maken, maar hij is te laat voor de Vikingen en pffsldlfsdcafhgj.
Om het grootste probleem maar te noemen: dit is een perfect voorbeeld van stijl boven substantie. De meeste recensenten prezen de film voor zijn animatie. Hoewel het een interessante stijl is begrijp ik niet precies waar al dit enthousiasme vandaan komt, veel van deze beelden zou je net zo goed kunnen terugzien in een alledaagse kinderserie. En ook al vind je het een prachtige animatie, dat is geen excuus voor een behoorlijk ondermaats verhaal. Het plot is slaapverwekkend uitgerekt en het hoofdpersonage is zo saai en onderontwikkeld dat het je niets kan schelen wat er met hem gebeurd.
Ook zijn er vele afleidingen die geen enkele logische basis hebben. Waarom zijn er een Duitser, Afrikaan en Chinees in middeleeuws Ierland? Hoe kan deze draak, dat de hele superkrachtdragende familie van Aisling heeft vermoord, in een paar minuten verslagen worden door een jongen die geen enkele XP verzameld heeft? Hoe kan een volwassen man in de Middeleeuwen, een tijdperk dat niet bepaald bekend stond om zijn medische hygiëne, een pijl in zijn schouder en zwaard door zijn buik overleven?

Mijn favoriete slechte moment is als Brendan Aisling vertelt dat hij niet in sprookjes gelooft terwijl hij net een fee heeft ontmoet die in een wolf kan veranderen.
De montage is ook al niet al te best. Nou is er niets mis met mijn Engels, maar de eerste zinnen van de film (een monoloog van Aisling) zijn nauwelijks te verstaan. Nu we het toch over haar hebben, het enige echt goede in deze film is toch wel het personage Aisling. Erg leuk design met een aantrekkelijk karakter. En raad eens: ze zit veel te weinig in de film, ook al is ze het middelpunt van de filmposter en alle advertenties. Al deze korte scènes met haar in de hoofdrol zijn de hoogtepunten van de film, en toch maken ze deze saaie ginger het hoofdpersonage.
Als ik de positieve recensies van anderen zie komt het vaak terug op "visuals" en weinig op "story". Dus ja, als je je hersenen wil uitzetten en mooie groene kleurtjes wil zien is deze film voor jou, maar dan kun je net zo goed gras zien groeien (wat zonder twijfel minder frustrerend is). Vind je kleine details zoals scenario en karakter belangrijk, doe geen moeite.

The Secret of Kells heeft een 7,5 op IMDB en 91% op Rotten Tomatoes, en ik geef het eindcijfer 4, wah wah.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende week.
 vorige blog van Massagraf  volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2013
Massagraf / StripSter
14 februari 2013

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=744&titel=blog Massagraf: 2. The Secret of Kells (2009)