zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  volgende blog van Massagraf  overzicht blogs van Massagraf  Massagraf in Strips


 1. The Adventures of Tintin (2011)

7 februari 2013


Welkom bij mijn eerste blog! Vanaf vandaag komen er elke week op donderdag recensies op Stripster van animaties. Films, series of wat dan ook; zolang het geanimeerd is is het is allemaal welkom hier. In de reacties kun je verzoekjes plaatsen en je eigen mening laten horen.

Een drietal regeltjes voordat we beginnen:
1. Alle animaties worden in hun originele taal gerecenseerd. Geen nasynchronisaties dus.
2. Misschien wat iconoclastisch, maar kom niet aankloppen met Japanse animatie. Geen interesse.
3. Maak je geen zorgen om spoilers.
Voor de eerste recensie heb ik Kuifje's nieuwste film gekozen omdat we niet moeten vergeten dat dit nog altijd een stripsite is. Dit is dan de recensie van The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn uit 2011.

Steven Spielberg (Jaws, Raiders of the Lost Arc, E.T., Jurassic Park, Schindler's List, Saving Private Ryan) en Peter Jackson (Lord of the Rings, King Kong) werkten samen om een van de bekendste Belgen ter wereld nog bekender te maken met de vrij recente motion capture-techniek. Het resultaat is een spannende, humoristische film die voor een aardig deel trouw blijft aan de stripboeken waarop het gebaseerd is... maar goede genade, wat is het vermoeiend.
Het verhaal is gebaseerd op drie albums: De krab met de gulden scharen, Het geheim van de Eenhoorn en De schat van Scharlaken Rakham, avonturen die zich grotendeels afspelen op zee en bekend staan als het debuut van publiekslieveling Kapitein Haddock. Hoewel De krab met de gulden scharen niets te maken heeft met de andere twee albums weet Spielberg deze boeken toch prima te fuseren.

De opzet van de film: Kuifje's timing om een modelschip van De Eenhoorn te kopen kon niet slechter zijn: plots is zijn leven in gevaar aangezien het één van drie zeer zeldzame modellen is die schatkaarten bevatten. Een door eerwraak geobsedeerde schurk zal er alles aan doen om ze te verzamelen, maar Kuifje, Bobbie en hun nieuwe vriend Archibald Haddock zullen daar nog wel een stokje voor steken.
Het is erg vermakelijk om de personages die zo bekend zijn in West-Europa in een big-budget, mainstream animatiefilm te zien. De personages en hun eigenschappen zijn trouw overgenomen vanuit de stripboeken: Haddock de alcoholist, Jansen en Janssen de klunzen en Kuifje de oppervlakkige held.

Wat vooral benadrukt moet worden is de adembenemende actiescènes. Met name een achtervolgingsscène in Marokko is zo strak gechoreografeerd dat er aardig wat naar adem gesnakt kan worden. Verder is er een komische actiescène in en op een watervliegtuig met Haddock in de hoofdrol, en zelfs Bobbie heeft zo zijn spectaculaire momenten.

Ook de slapstick en running gags waar Hergé's humor bekend om staat komen genoeg naar voren. Jansen en Janssen (met de stemmen van Simon Pegg en Nick Frost van Hot Fuzz) komen werkelijk tot leven en ook Haddock's labiele gedrag weet vaak genoeg de lachspieren in beweging te brengen. Met name zijn iconische reactie op operazangeres Bianca Castafiore is een genoegen om aan te zien.
Oh nee, paragraaf #5... daar komen de minpunten. Of ja, de eigenaardigheden die soms wat afleiden. Bijvoorbeeld: waarom spreken al deze Belgen met een dik Brits accent? Ik kan me niet herinneren dat duidelijk werd gemaakt dat het verhaal zich in België afspeelde; zal iemand die niet weet waar Kuifje vandaan komt geloven dat hij in werkelijkheid een Engelsman is? En waarom praat zelfs de Amerikaanse schurk Allan als een Brit?

Een kritiekpunt dat zelfs de stripboeken al vaak moesten verduren is dat met kleurrijke karakters als Haddock, Zonnebloem en de Jans(s)ens, het hoofdpersonage nogal oppervlakkig is. Kuifje is nu eenmaal niet zo'n boeiend personage... zeg maar gerust saai. Hoewel hier toch wel waarheid in zit, zit het mij persoonlijk niet zo. Zijn avonturen zijn spannend genoeg zijn om de kijker daar van af te leiden en je blijft altijd voor hem juichen.

Maar het grootste minpunt van de film is hoe vermoeiend het is. Nu zal de kijker tijdens de fenomenale actiescènes die in de vorige alinea beschreven zijn wel op het puntje van zijn stoel zitten, maar na anderhalf uur begint het toch lichtjes te frustreren. Het buffet is zo uitgebreid dat je al snel vol zit en geen zin meer hebt in het toetje, hoe heerlijk het er ook uit ziet.

En dit komt van iemand die wel een beetje is opgegroeid met Kuifje maar er nooit echt enorm veel aandacht aan heeft besteed; uiteraard zijn er ook de hardcore stripfans die klagen dat alles waar Kuifje voor staat overboord wordt gegooid, teveel details niet overeenkomen, etc. Een herkenbare reactie waar je weinig tegenop kunt brengen. Puristen blijven puristen.
Ondanks dit gemuggenzift, dit is in mijn ogen een prima introductie voor Hergé's Kuifje bij het grotere publiek. Heb je zin om je favoriete karakters in een spannende mainstream actiefilm te zien, dan is het zeker het bekijken waard. Hou je niet van teveel spanning en drukte, vind je motion capture-animatie nog te diep in de enge uncanny valley zitten of ben je een Kuifje-purist, dan staan er genoeg andere geanimeerde alternatieven voor je klaar, waar we vast nog eens langs zullen komen in deze blog. Maar zelf ben ik erg benieuwd naar het vervolg dat over een paar jaar zal uitkomen.

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn heeft een 7,4 op IMDB en 75% op Rotten Tomatoes, en ik geef het eindcijfer 8.

Bedankt voor het aflezen, tot volgende week.
 volgende blog van Massagraf

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 5) van Martin op 29 augustus 2015 om 00:05:

Rick & Morty is inderdaad erg goed.


© 2013
Massagraf / StripSter
7 februari 2013

 www.studiomassa.nl

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=743&titel=blog Massagraf: 1. The Adventures of Tintin (2011)