zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van MaCo  volgende blog van MaCo  overzicht blogs van MaCo  MaCo in Strips


 Ik zie het Licht!

20 januari 2011


Ken je die reclame? Onder het mom van 'Nederland wordt steeds slimmer' zie je drie bouwvakkers in een keet staren naar een blote-dame kalender. Twee van hen beginnen een verrassende discussie over het gebruik van de beeld aspecten (waar nummer drie geen hout van begrijpt) die eindigt met: 'Persoonlijk zou het mij meer boeien als het clair obscur was opgezet'.
Nou, mij ook! Als je, zoals Caravaggio hier doet, een theatrale belichting gebruikt waarbij sommige delen zwaar over-, en andere delen zwaar onder-belicht zijn, spreek je van clair obscur. Of Hell-dunkel*, zoals onze Germaanse buren zouden zeggen.

* Hoewel ik meestal het verschil tussen Duits en hard boeren niet kan onderscheiden, vind ik dit toch een veel mooier woord. Jammer dat het niet gepakt heeft. Hihi.

Helldunkel is goed voor een flinke dosis drama. Heerlijk. Alsof je naar een theatervoorstelling kijkt. Of een opera.

Ik kon dus eigenlijk niet anders dan er mee aan de slag te gaan. En het is nog best tricky! Want hoe doseer je? Je kan volledig bepalen wat de kijker te zien krijgt. Het voelt alsof ik aan het boetseren ben met papier. Je begint met een homp, en door hier en daar te kneden creëer je een vorm. Valsspelen met schaduw mag, zolang het geheel er maar geloofwaardig uitziet.
Bij het tekenen van 'De Walkure' maak ik steeds meer van de pagina donker. Daar moet nog een stukje schaduw, daar moet nog een stukje schaduw... Rechts hield ik me nog in. Onder ging ik los. Tja. haha.

Om nu te voorkomen dat alle tekeningen er uit gaan zien als de clou van mijn favoriete Garfield stripje (Jon: Garfield, denk je dat ik lang, donker en knap kan zijn? Garfield: Jahoor, ga op een stoel staan, doe het licht uit... en lieg) mag ik van mezelf maar een bepaalde tijd aan een pagina werken.

Inmiddels is het half twaalf. Er brandt nog één lamp. Die werpt lange schaduwen. De schaduwen glijden over tafel en verdwijnen in het zwart. Hoewel me dit me inspiratie geeft voor nog een pagina, hou ik het voorlopig toch maar voor gezien.

Een andere donkere kamer lonkt. Tot volgende week!


 vorige blog van MaCo  volgende blog van MaCo

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 157) van Jasmine Seegers op 29 maart 2019 om 13:27:

Super leuk! :)
www.succesvoltrouwen.nl


© 2011
MaCo / StripSter
20 januari 2011

 www.wix.com/maaikecompagnie/maco

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=20&titel=blog MaCo: Ik zie het Licht!