zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Een jaar in strips: 1963

30 september 2017


De winter van 1962–1963 is de koudste winter in Nederland en België sinds bijna 200 jaar. Op veel plaatsen vriest het bijna drie maanden achtereen elke dag, terwijl het noordoosten van Nederland al die tijd onder de sneeuw ligt.
In januari 1963 gaat de Elfstedentocht door, en het wordt een verschrikkelijke afvallingsrace. Reinier Paping bereikt uiteindelijk als eerste de eindstreep.

In 2007 beleven Suske en Wiske hun Elfstedentocht en de (fictieve) oorsprong van deze schaatstocht over 200 km langs elf Friese steden in De Elfstedenstunt. In 1986 gingen Robert en Bertrand, andere helden van Standaard Uitgeverij, hen voor in het album De Friese Elfstedentocht.
Het is waarschijnlijk toeval, maar in 1963 beleeft Lucky Luke ook koude avonturen in De Daltons in de Blizzard. De eenzame cowboy trekt naar het koude Canada, met tekeningen van Morris en een scenario van René Goscinny.
Die laatste wordt samen met Jean-Michel Charlier benoemd tot hoofdredacteur van het Franse stripblad Pilote. Pilote startte in 1959 als een tijdschrijft voor de jeugd, waarin bijvoorbeeld Asterix debuteert. Goscinny wil het roer omgooien en inspireert zich op het Amerikaanse Mad Magazine. Hij introduceert er tekenaars als Gotlib en Druillet.

Op de bladzijden van Pilote worden in 1963 ook twee iconische stripfiguren geboren. Olivier Blunder van Greg zorgt voor een grappige noot. Blueberry, van Giraud en Charlier, begint als een klassieke westernheld. Maar gaandeweg, naarmate de censuurregels versoepelen, groeit Blueberry uit tot een rauwe anti-held.
In 1963 zien we nog enkele opmerkelijke debuten, en dit in de Amerikaanse comics. Bij Marvel Comics verschijnt Avengers #1, een team van superhelden bestaande uit Thor, Iron-Man, Hulk, Ant-Man en The Wasp.
Bijna tegelijk verschijnt X-Men #1, ook bij Marvel Comics. Stan Lee en Jack Kirby creëren enkele van de meeste bekende superhelden. De X-Men zijn mutanten die werden geboren met superkrachten in een wereld waar er een hevige afkeer bestaat tegen mutanten.

Er is zeker een parallel te trekken met de ontvoogdingsstrijd van de zwarten in de Verenigde Staten. Want in de Verenigde Staten is het allerminst rustig, zeker niet in de zuidelijke staten. De zwarte bevolking wil af van de segregatie tussen blank en zwart, en krijgt steun van president Kennedy. In augustus trekken 200.000 mensen naar Washington voor een vreedzame mars. Ze luisteren naar toespraken van onder meer Martin Luther King.
In september moeten zwarte kinderen spitsroeden lopen, wanneer ze naar scholen gaan die tevoren enkel blanke kinderen toelieten. Dit leidt tot zware rellen in Alabama. De gouverneur van die staat, George Wallace, gaat voor in het protest tegen de federale overheid die rassengelijkheid oplegt.
In het internationale nieuws zijn de ogen ook op de Verenigde Staten gericht. De charismatische president John F. Kennedy bezoekt West-Europa. Legendarisch is zijn redevoering in West-Berlijn. Ich bin ein Berliner. Hij probeert de oude patronen van de Koude Oorlog te doorbreken.

Vrede is er wel niet in Vietnam, met boeddhistische monniken die zichzelf in brand steken, en een militaire staatsgreep in Zuid-Vietnam, waar iedereen de hand van de CIA in ziet. Amerika raakt steeds meer betrokken in dit wespennest.

Op 22 november is de hele wereld in shock. Tijdens een rondrit in een open wagen door Dallas wordt president Kennedy onder vuur genomen door een sluipschutter. Hij krijgt kogels in hoofd en hals. Hij wordt in allerijl weggevoerd naar het ziekenhuis maar alle hulp komt te laat. Nog diezelfde dag legt vice-president Lyndon Johnson de eed af als zesendertigse president. Dit gebeurt op de vlucht die het lichaam van de vermoorde president en zijn weduwe Jackie terug naar Washington voert.
In 1984 wordt dit nog eens overgedaan door William Vance en Jean Van Hamme, met de moord op president William Sheridan. De broers Kennedy waren duidelijk de inspiratiebron voor de broers Sheridan. In Zwarte Vrijdag, het eerste album van de succesreeks XIII, spoelt een drenkeling aan op een Amerikaans strand. Hij blijkt zijn geheugen kwijt. Het is het begin van een negentien albums durende zoektocht naar de identiteit van de man die, naar de tatoeage op zde mosterd heeft gehaald uit Robert Ludlums roman The Bourne Identity.
 vorige blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2017
Dirk / StripSter
30 september 2017

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=1022&titel=blog Dirk: Een jaar in strips: 1963